Historien og landskabet

DSC_0050

 

I det historiske landskab er fortiden til stede i nutiden. Som på billederne over. I skyggen fra træer måske 75 år gamle ligger nogle store sten. De kom fra Nordskandinavien med istidens gletsjere, og en gang for omkring 5 500 år siden brugte bondestensalderens mennesker dem til at opføre deres megalitgrave (af gr. mega=stor og lithos=sten).

Mange af gravmonumentene blev benyttet i generationer. Faktisk også helt ind i bronzealderen, altså fra cirka 2 000 til 1 800 f.v.t., hvor nogle sten fik dekorationer i form af små, runde fordybninger, såkaldte skåltegn – formentlig som del af ritualhandlinger. Siden er mange af gravene forsvundet, enten er de blevet sløjfet fordi de lå i vejen for dyrkning af jorden, eller så er stenene tilfælde blevet kløvet og brugt til at bygge for eksempel kirker.

I  mange år har den slags fortidsminder været fredet. Nogle af dem er blevet udgravet af arkæologer, som derigennem har fået meget ny viden om oldtiden. Og nogle af gravene er restaureret, så man i dag kan se bondestenalderens gravmonumenter som man antager de så ud.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s